Sabtu, 25 April 2015

Bila Ujian Allah tiba

Saya rasa semua dari kita yang namanya manusia akan diuji Allah.Mungkin selalu yang kecil. Sekali-sekala datang yang besar. Begitulah selagi kita masih benafas.

Tips hadapi ujian - cara saya.

1. Sabar dan Solat. mantapkan hubungan dengan Allah.  Pasakkan dalam minda kuat-kuat yang Allah yang ciptakan kita.  Allah yang ciptakan sekalian makhluk. Allah yang mentadbir langit dan bumi.  Allah yang memegang segala makhluk. Sungguh Allah takkkan pernah sia-siakan kita!

2. Minta minta minta pada Allah dalam doa tiap masa. Minta apa saja. Mengadu apa saja. Apa sahaja untuk ringankan perasaan terbeban itu.  Percayalah disaat kita diuji tu, kita akan dapat rasakan Allah sangat dekat dengan kita. Waktu ni, rasa sangat manis berdoa.

3.  Percaya yang Allah akan makbulakan doa kita. Kan Allah dah berjanji seperti;

Firman Allah,

ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ

“Berdoalah (mintalah) kepadaku, niscaya aku kabulkan untukmu”. (QS. Al-Mukmin :60

Kata Ustaz Amin.  Kan Allah sudah berjanji di dalam al-Quran. Saya selalu pegang kata ustaz Abdullah al-Amin yang Allah  makbulkan doa kita dalam 3 bentuk.

✔ Kita minta A Allah beri A terus.

✔ Kita minta A Allah beri B sebab apa? Sebab Allah Maha Mengetahui yang B itu lebih baik untuk kita

✔ Kita minta A Allah beri C. Sebab C itulah  jalan untuk dapatkan A tadi.

4. Kalau terpaksa tinggal sensorang, jangan duk layan perasaan sedih. Dengar ceramah agama ustaz ustazah terpilih banyak boleh dapat di youtube. Kat tv9 Tanyalah Ustaz.

5. Baca quran dan terjemahan. Didalamnya terungkap cerita  yang sungguh menakjubkan dan menginsafkan.

6. Sedekah selalu. Sedekah menolak bala. Memanjangkan umur.

7. Fikir positif selalu.

8. Ketawa atau senyum selalu.

Ketika diuji kita seolah berada dalam satu dewan peperiksaan.  Yang mana kita akan diberi evaluation oleh Allah samada kita lulus atau gagal  diakhir ujian tersebut.

Semoga apa jua soalan ujian kita, kita akan dapat "menjawab" dengan baik dan mendapat markah lulus cemerlang!Tiada ulasan:

Catat Ulasan