Jumaat, 26 April 2013

Blogging Live from Tan Chong Service Center Batu Caves

Tika dan saat ini, aku berada di dalam bangunan Tan Chong Serivce Center Batu Caves.  Kejong wehh aku nak tunggu sampai LIMA jam kat sini!


Ni pertama kali aku servis keta kat sini.  Selalunya kat Jalan Ipoh.  Sini not bad rupanya! Tempat besar lapang bukan mcm kat Jln Ipoh di mana apabila ko duduk lutut akan bertemu meja! 

Tenet line superb! super fast! sebaik akak bawak laptop okeh! memang mabeles la! sampai kan akak nak terkucil pun akak bawak natam lappy akak ni masuk toilet! Korang mampu? hihi




Sebab tak de orang nak tolong jaga beliau jadi saya bawa beliau bersama-sama!


Tapi tak boleh menandingi service center Bukit Mertajam.  Dorang siap hanto korang pegi shopping kat Jusco BM depan tu! Jadik tak lah korang keboringan dan kelaparan macam aku sekarang!

Sebab sini nak keluar memang impossible, jauh gila nak menapak, teksi tak de, dan tempat makan pun tak de.  Kecuali ada orang datang selamatkan korang!.  Selalu dulu masa bff aku Linda ada dia la yang selalu jadik mangsa dera aku.  Hukum paksa aku suh dia datang kutip aku pah tu bawak aku jejalan.  Tapi la ni dia dah pindah ke Kelantan nun maka aku pasrah lah dengan keadaan ini..


Tgh sedap-sedap layan stretching tetiba plup! spek aku tercabut lense! hadoi makk! penik jap! cam ner nak drive balik ni! cari-cari skru tak jumpa.  Tarik napas releks bawa bertenang, alhamdulillah... jumpa pun.. 





dan mujur aku bawak skru dreba kecik  nih




Tak sia-sia usaha aku hangkut beg doremon aku tadi. (dalam tu macam-macam ada)  Hati dah berdetik suh tinggal kat umah dah tadi. Alhamdulillah Allah selamatkan aku.. Kalau tak boleh bayangkan cam ner nak balik? 


Jawapnya nangess dulu kat sini! pah tu tipon encek somi la rescue!



SO Tips untuk sepekis, sila bawa screw dreba tu kemana-mana yer! atau pun paling tidak kena spare daily disposable lense sepasang dalam beg korang kemana saja sebab kita tak tau bila kita akan perlukan beliau!  hihi!

 

Sebab itu lah aku ni tak leh travel light! semua barang nak sumbat dlm beg.  Sudahnya dalam beg ada beg, dan selalunya aku akan ada 3 bag bersama-sama aku.  1) beg sling 2) beg keje - document bag 3) beg laptop.  Kronik tak? 


hehe tetiba entry pasal service centre larik tajuk! larriiiikkkk!!!


Now perut lapar sudah! toleh ke balang biskot! alamakkkk!! biskut habesss!!!!
(kat sini dorang sediakan biskut free)

 Kebetulan ada akak tgh menyapu kat sini, aku dengan muke tak malu tanya dia "akak biskut dah habes.. saya laparrr"-sambil aku sengih macam kerang busuk hihi! dan akak tu pun senyum kat ada dia kata "nanti aa nanti ada ada"Bila dia bawak biskut keluar orang pertama dia panggil adalah aku ok! Senyum-senyum dia kat aku. Baik akak tu (dia keturunan india).. Lepas aku amek aku cakap thank you berkali-kali dan masa aku duduk, ramai rupanya tengah tunggu nak makan biskut tu. :)


 


 

Gembirakan hati orang disekeliling anda kalau anda nak gembira

Semalam dengar kat motivasi pagi IKIM ustazah Laila Aniza kata, cuba buat orang disekeliling kita gembira, nanti Allah akan gembirakan kita. 

Ustazah cerita dia pernah bayarkan tol RM2 kat kereta belakang.. dan dia mendapat satu perasaan yang paling bahagia yang tak terucap dengan kata-kata..

Hari ni aku nak cuba- Setelah semua kawan yang aku ajak nak bekfes sekali tak available (Dorang keje kat CIMB Rawang selang beberapa lot kedai ngan Durbar) , maka aku pun pegi la sorang-sorang bekfes kat Durbar tu.. Dalam hati kata mmmm melepaslah (pahala) tak dapat belanja org makan..

Tengah aku menikmati cepati (bak kata Nadia) tetiba dua wanita kelihatan tengah mencari-cari tempat duduk.. Malangnya semua nya penuh.. Maka aku pun offer le dorang duduk semeja dengan aku.

Borak-borak dan berkenal-kenalan bertukar-tukar nombor telefon.. Last masa nak bayar tu aku bayar kan dorang punya sekali.. Lepas bayar aku salam terus belah.. Tak pulak aku bg tau dorang yang aku dah bayarkan..

Masuk dalam kereta lama la jugak baru dorang keluar.. aku suspek mamak durbar tu pi kira lagi sekali (jadi dua kali bayarla nih) aisehhh kecewanya aku... Muhasabah diri jugak aku dalam kereta dimana silapnya...Tapi tak pe masih boleh cuba lagi..

Sebab hari ni dua-dua appointment aku pagi petang kena cancel ngan client sebab dorang ada emergency, aku terus pegi tesco Rawang- nak tukar tudung yang baru beli tapi rasa cam tak sesuai..

Pegi la kat kiosk tudung yang dijaga oleh cik su (biasalah akak kan peramah baru jumpa sekali dah macam kawan lama) borak-borak jap ngan adik tu, pah tu pegi Watson perabih duit, teringat nak belikan Su sesuatu- nampak laa cekelat nih,



Masa nak balik tu aku lalu kat kiosk tudung su aku pun bagi la dia cekelat ni... Walaupun 3 ketul je tapi aku suka tengok dia suka!

Dan aku siap-siap beli ni banyak-banyak



Masa jemput kesayangans aku pun bagi la kat dorang.. Ce teka sapa yang paling gembira berseri-seri muka?

yerr tak lain tak bukan Nadiah!!

video
hihi layannn Gwiyomi nadiah ni yer




Isnin, 22 April 2013

Ronda-ronda Batang Kali


Semalam dah puas top up energy setelah bertungkus lumus tgk bebudak ni bersukan, hari ni ahad pagi-pagi dah keluar cari bekfes.

Destinasi seterusnya ialah, ops me-recce pasar pagi Batang Kali.


Macam pasar tani


banyak sayur-sayur kampung ada kat sini.





ada jual macam-macam makanan
Pasar Pagi ni dibuka seawal 7 pagi  hingga lah pukul 11.30 pagi.  Hasil tangkapan aku untuk pagi ni cumalah bunga kantan, kangkung kampung, kopi kampung yang dikisar di tempat kejadian, pisang mas dan nangka.  Total perbelanjaan RM15.00.  WoW!! Jimat kan?


Destinasi seterusnya Kolam Air Panas Hulu Tamu.  Dekat je dgn pekan Batang Kali



Daun Gergasi


Ada wakaf, sesuai la untuk berkelah



Ni kolam yang paling sejuk.  Tak pulak aku rasa air dia sebab kolam hari ni kotor lar.. Ada satu lagi kolam yang sama mcm ni kat sebelah kiri. Air agak panas sesuai la nak rendam kaki



Tu bangunan yang sayuup kat belakang tu adalah toilet dan tempat salin baju.  Ada gerai jual makanan dan minuman juga.
Gambar ni aku cilok dari web MDHS. Lupa lah pulak nak amek gambar tempat keluar nya mata air panas ni..

Masuk percuma.  Persekitaran bersih dan redup.  Cuma kolam tu je lah yang kotor.. Toilet dan tempat salin baju, boleh lah.

Pesanan khidmat masyarakat

Jangan lupa bawak baldi dan gayung supaya korang boleh takungkan air dlm badli tu dan mandi ala-ala macam dalam bilik air kat rumah korang atau besen kecik untuk korang rendam kaki kut la geli nak nak gi rendam kat kolam besor tu .. dan towel kecik supaya korang boleh celup towel tu dalam air panas, perah dan letak kat mana-mana korang suka :D




Sabtu, 20 April 2013

Sukan oh sukan

Hari ni penat tahap gaban kott.  Asbabnya ialah - sukan sekolah (macam la aku yg masuk bahagian pun) balik rumah tido terbongkang hamek kau..


Tuu yang baju biru sampin merah tu Nabil - rumah biru



Gambar tak banyak sebab mak dia malas nak pacak lama-lama tengah panas :)

Tapi apa-apa pun aku respek lah dengan usaha guru-guru semua yang bertungkus lumus berusaha,  di tengah panas membakar.. Bukan senang woihh. Sebab tu la Allah tak takdirkan aku jadik cikgu skolah kot.  Sebab memang bukanlah aku dari golongan yang tahan lasak waima penyabar

Nabilah yang dah kebah demam terus demam balik.. kesian kena jemur.. tapi apa nak buat.. kena la ajar lasak sikit ..

Nadiah meroyan bangun pagi umi abang ngan kakak dah tak de kat rumah - sapa suh bangun lambat kan dah kena tinggal




Khamis, 18 April 2013

Adab Berjiran

Lagi pasal jiaran tetangga.. sapa kat sini tak de jiran angkat tangan? kalo tak de jiran tu camner ek?? semua kita ada jiran kan?  Jadik adat duduk berjiran sudah tentu ada adap dan panduan yg perlu diikui.. bukan men bantai belasah je kan.. barulah hidup kita dirahmati..

Antara Hak-hak jiran ke atas kita
Dipetik daripada "Bimbingan Mukminin" Imam Al-Ghazali.


1. Mula memberi salam kepadanya.


2. Tidak terlalu banyak bertanya tentang hal –ehwalnya. (jgn bizi body)


3. Menziarahi apabila ia sakit dan melawatinya apabila ia meninggal dunia.


4. Turut merasakan kesusahan apabila ia sedih dan menunjukkan rasa gembira apabila ia bergembira.


5. Sama-sama menyertai jiran ketika ia dalam kesusahan dan kegembiraan.


6. Memaafkan segala kesalahan dan kekhilafannya.


7. Tidak menunjukkan pandangan ke dalam rumahnya sehingga boleh menampakkan auratnya.


8. Tidak menyusahkan perasaannya.


9. Tidak menyempitkan jalan menuju ke rumahnya.


10. Tidak menujukan pandangan kepada segala yang dibawa ke dalam rumahnya.


11. Menutup segala keaiban dan dan kecelaan yang dilakukannya.


12. Meringankan daripada malapetaka yang menimpanya.


13. Tidak terpedaya dengan kata-kata orang terhadapnya.


14. Menghormati isteri dan pembantu wanita yang bekerja di rumahnya.


15. Bersikap lemah lembut terhadap anak-anaknya.


16. Memberi tunjuk ajar apa yang tidak diketahui mengenai agama mahupun akhirat.

Jumaat, 5 April 2013

Cuti Sekolah Penggal Pertama 2013

Tahun ni 2013 memandangkan Nabil nak exam UPSR, jadi mak pak nya terpaksalah berkorban sikit.  Tak boleh balik kampung lama-lama.  Sebab Nabil hari-hari ada kelas tambahan.  Tapi kami pontengkan jugak dia sebab dah tak tahan nak kena gak balik kampung -dengan alasan:-

  • Lepas ni dah tak de cuti sekolah- kena tunggu bulan 6 pulak
  • Nak jumpa ibu-ibu dan bapa kat kampung.  lagi pun kan abah aku baru je meninggal.  Kesian mak.  Mesti dia sunyi
  • Nak beli ikan fresh kat pasar bisik Kuala Muda untuk memenuhkan petiais semua orang yang berkenaan
  • Nak jalan-jalan cari makan weeeee


Kitorang bertolak lepas isyak. Selalu waktu-waktu cam ni la pun kitorang travel.  Best! Jalan tak sesak, RNR Sungai Perak tak ramai orang.  Pukul 12 malam pun pukul 12 malam lah! aku nak jugak sental nasik lemak daun pisang.  Tak pedulik! Kolestol makrol. Janji layan!


Selalu lepas makan tapau untuk arwah abah.. ..

 Senjak abah meninggal bulan Januari hari tu, ni kali ke tiga aku balik.  Dan setiap kali kereta masuk perkarangan rumah, setiap kali lah aku sebak - teringat arwah abah. Hanya Al-fatihah yang dapat aku hadiah kan buat abah setiap kali teringat-bila-bila masa untuk aku hilangkan rindu aku pada abah... Selalu arwah abah lah yang akan keluar dari bilik sebab arwah susah nak tidur malam.  Dengan senyum menggulung dia menyambut tangan kami semua untuk bersalam, sambil kata "laa balik lagi hmm" (sebab kitorang kerap balik dan selalunya abah tak tau pun kitorang nak balik- surprise la kunun)




Memori terakhir - 2 bulan sebelum abah pulang ke rahmatullah

Jumaat tu lepas bekfes enchek hasben balik kampung dia meninggalkan aku dan anak-anak kat rumah mak aku untuk menyempurnakan projek komuniti - kemas rumah mak.  Encek hasben pegi cari ikan la apa lagi kat Kuala Muda nun! Memang itu la keje dia tiap-tiap kali balik kampung,  tanpa gagal!

Petang melayan budak-budak nak pegi laut.  Asalnya nak pegi kat RNR Lebuhraya Lingkaran Luar Butterwoth tu je tp sebab jln jem org balik keje kot, so abang aku yang sulung selaku ketua rombongan rojer ajak pi Pulau.

Lepak-lepak makan-makan balik jem-jem naik feri

Budak-budak yang kekecewaan tak dapat mandi laut; mak pak dan tok budak-budak yang kelegaan

Double patty+cheese+egg+creativity = RM16.00 Beger ni giant sungguh


Ni projek jumaat.  Projek sabtu nanti la maleh nak taip