Isnin, 22 April 2013

Ronda-ronda Batang Kali


Semalam dah puas top up energy setelah bertungkus lumus tgk bebudak ni bersukan, hari ni ahad pagi-pagi dah keluar cari bekfes.

Destinasi seterusnya ialah, ops me-recce pasar pagi Batang Kali.


Macam pasar tani


banyak sayur-sayur kampung ada kat sini.

ada jual macam-macam makanan
Pasar Pagi ni dibuka seawal 7 pagi  hingga lah pukul 11.30 pagi.  Hasil tangkapan aku untuk pagi ni cumalah bunga kantan, kangkung kampung, kopi kampung yang dikisar di tempat kejadian, pisang mas dan nangka.  Total perbelanjaan RM15.00.  WoW!! Jimat kan?


Destinasi seterusnya Kolam Air Panas Hulu Tamu.  Dekat je dgn pekan Batang KaliDaun Gergasi


Ada wakaf, sesuai la untuk berkelahNi kolam yang paling sejuk.  Tak pulak aku rasa air dia sebab kolam hari ni kotor lar.. Ada satu lagi kolam yang sama mcm ni kat sebelah kiri. Air agak panas sesuai la nak rendam kakiTu bangunan yang sayuup kat belakang tu adalah toilet dan tempat salin baju.  Ada gerai jual makanan dan minuman juga.
Gambar ni aku cilok dari web MDHS. Lupa lah pulak nak amek gambar tempat keluar nya mata air panas ni..

Masuk percuma.  Persekitaran bersih dan redup.  Cuma kolam tu je lah yang kotor.. Toilet dan tempat salin baju, boleh lah.

Pesanan khidmat masyarakat

Jangan lupa bawak baldi dan gayung supaya korang boleh takungkan air dlm badli tu dan mandi ala-ala macam dalam bilik air kat rumah korang atau besen kecik untuk korang rendam kaki kut la geli nak nak gi rendam kat kolam besor tu .. dan towel kecik supaya korang boleh celup towel tu dalam air panas, perah dan letak kat mana-mana korang suka :D
Tiada ulasan:

Catat Ulasan